Sant JordiIdag firas Diada de Sant Jordi i Catalunien! Tur jag har mina lite mer pålästa vänner här nere så jag hänger med i kulturen! Hehe..

Denna dagen är större än alla <3:s dag och går ut på tjejerna köper en bok till sin man och männen en ros till sin tjej! 
Mötte flera kvinnor i olika åldrar, påväg till skolan imorse, från små 8-åringar till tanter som kom med en ros. Gullig tradition! 

Det hela började 1916 -1923 då många i de spansktalande länderna runt omkring på jorden var analfabeter, så för att lära fler läsa gav man bort en bok den 23/4 "Dia Del libro". Dagen firas runt omkring i världen just idag, men det är bara i Catalunien man ger bort både rosor och böcker, "Dia del llibre i de la rosa".

Så vid alla tunnelbana ned/uppgångar säljer de rosor idag.  Även Ramblan är fylld med stånd som säljer rosor och böcker! Det har regnat och varit kallt de senare dagarna men idag vände det. Tur för försäljarna som står ute hela dagen. 
Själv njuter jag på terassen med frukt, kaffe och boken Magikerna! 


Söndags flum

Tjena tjena! 

Riktig söndag idag i Barna. Ligger fortarande under täcket, faktiskt flyttat mig från sängen till soffan haha. Legat och sett på serierna GOT och vampire diaries hela morgonen/dagen men dessa dagar behövs med. 
Imorgon är ännu en röd dag i Catalunien , chokladens dag (världens bästa dag?!) eller räknas det som en röd dag hemma med imorgon? Har noll koll.. 
Senare ikväll ska vi iväg på en lägenhetsvisning, vi får väl se hur den är men håller tummarna! 

Tänkte passa på att dela med mig av saker jag lärt mig på senaste! Finns ju inget bättre än onödig fakta haha..

1. På den gatan som vi bodde på innan, Carrer de Mountaner, bor även sångerskan Shakira! Vi bodde på den delen av gatan som tillhör Eximple och hon i Gracia delen, lite coolt! 

2. Vet ni varför det heter tapas?! Det var en smart affärsman för x-antal 100 år sedan kom upp med det. På värdshus/restauranger serverade man vinet i kannor, men det kröp ofta ner insekter i vinet. Så för att förhindra det la man en liten tallrik som lock på (lock på spanska = tapa) och sedan märkte han att om han la lite ost, oliver eller skinka på tallriken gjorde sältan att gästerna drack mer vin och han tjänade mer pengar. 

3. När man nyser i Spanien så istället för prosit säger man "Jesus". Varför detta undrar ni? När pesten härjade i Europa, och någon nös, så gjorde man korstecknet och sa Jesus för att skydda sig från smittan. 
Och varför man säger prosit/bless you när någon nyser är för att skydda den människan från att själen ska tas av djävulen. Vilket påhitt! Tänk när man trodde på allt som kyrkan och lärda män sa utan att ifrågasätta. 

Now you know..

Drömmen

Helt underbart väder i barcelona just nu. Perfekt att sluta skolan kl.13 och sedan går hem och äta mellanmål på terassen. Idag blev det grekisk youghurt med färsk frukt och kaffe. 

Började med att sola ryggen och läsa boken Magikerna, att jag inte läst den tidigare?! Började läsa i söndags i badet och läste non stop i två timmar. Fick sluta när de andra också ville in och dusha haha. Fastnat i genren magi och framtidsfiction. 
Vände på mig och lyssnade på P3 Dokumentär. Idag blev det 11 September. Hemma fastnade jag lätt för dokumentärer på TV så det är ju super smidigt att ha de med sig i mobilen! 

Ikväll är det Barcelona och Real Madrid! Blir väl en sportsbar och heja på barca! Ska nog möta upp ett par klasskompisar så det ska bli kul. Matildas mamma med man kommer hit idag/ikväll så kommer bli en turist-helg till, roligt roligt! 

Ni får ha en fortsatt trevlig dag och kväll! 

A piece of me ♥, Barcelona 2014 ♥ | | Kommentera |
Upp